1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ ще разсрочи над 30 млн. лв. дългове на ВиК дружествата

МОСВ ще разсрочи над 30 млн. лв. дългове на ВиК дружествата

За периода от 2001 до 2010 г. дружествата не са плащали на ековедомството държавните такси за ползване на питейната вода

Министерството на околната среда и водите се е договорило с регионалното министерство за разсрочването на над 30,3 млн. лв. дългове, натрупани от 35 ВиК дружества в страната, които за периода от 2001 до 2010 г. не са плащали на ековедомството държавните такси за ползване на питейната вода, съобщи Investor.bg

Това заяви Галина Симеонова, директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към ековедомството по повод изнесената във вестник “24 часа“ информация, че в продължение на 10 години голяма част от държавните и общински ВиК дружества не са превеждали законовите държавни такси от 1,5 ст. за кубик вода, предоставяна на населението.

Екотаксите се събират с цел тези средства да се използват за финансиране на инвестиционни проекти за изграждане на Вик инфраструктурата или на пречиствателни станции.

Парите се превеждат по сметки на регионалните басейнови дирекции към екоминистерството, които всяка година е трябвало да изискват от ВиК дружествата да внесат годишните такси, но това не е ставало, поясни Галина Симеонова. Според експерти законовото изискване не се е спазвало от регионалните директори вероятно заради устна договорка между министрите на околната среда и регионалното развитие от предишния кабинет.

„Установихме проблема с натрупаните дългове още през миналата година и още тогава започнахме да изискваме от ВиК дружествата да възстановят сумите, които бяха определени по съдебен ред от вещи лица. В резултат на това от април 2010 г. досега дружествата са възстановили 4 млн. лв"., поясни още Симеонова.

От екоминистерството са се съобразили с факта, че за голяма част от общинските, държавните и ВиК дружествата със смесено общинско и държавно участие издължаването трудно би станало наведнъж, затова са постигнали компромисен вариант.

"По предложение на предишния министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев министър Нона Караджова прие тези дългове да се изплащат разсрочено", поясни още шефът на ПУДООС. Според размера на дълга възстановяването на таксите ще се извършва от различните компании в период от 16 месеца до три години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.