1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ: Системата за разделно събиране на отпадъците у нас боксува

МОСВ: Системата за разделно събиране на отпадъците у нас боксува

Екоминистерството констатира отстъпление от постигнатите резултати през 2007-2008 г.

Системата за разделно събиране на отпадъците ще заработи и до края на следващата година ще възстановим равнището, което имахме, заяви пред БТА ресорният заместник-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев. По думите му в момента се прави преглед на ефективността от прилагането на Закона за управление на отпадъците и се констатира отстъпление от постигнатите резултати през 2007-2008 г., когато са били установени стандарти на системите за разделно събиране на отпадъците.

Амбициите са да се въведе разделно събиране на биоразградимите отпадъци, компостирането и използването им като почвен подобрител. За целта ще бъде осигурен необходимият брой кофи.

Сега системата за разделно събиране на отпадъците у нас боксува. Вината за това се прехвърля между основните участници в нея - организации за оползотворяване на отпадъци, общини, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и жителите, които трябва да генерират голяма част от отпадъците. Голям процент от чистите отпадъци за рециклиране в момента се генерира от производствени и търговски обекти. От разположените цветни контейнери за полезна смет от населението обаче, идват едва 15-20% от суровината за рециклиране, сочат данни на една от големите оползотворяващи компании, цитирана от БТА.

От неразбориите печелят клошарите, които обират ценната суровина от кофите и я предават срещу заплащане. Макар да оскъпяват с дейността си оползотворяването, всъщност те извършват необходимото сепариране на битовите отпадъци, което голяма част от населението не извършва.

Липсата на достатъчно кофи за разделно събиране наблизо е сред основните причини, домакинствата да не събират разделно отпадъците си. Организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки твърдят, че всяка година купуват по няколко хиляди нови контейнери, които разполагат в страната за приемане на полезната смет от домакинствата.

Пет процента от тях се унищожават, а събраният полезен отпадък се обира от клошарите по график, коментира Георги Табаков от "Екобулпак" - една от големите оползотворяващи организации. По думите му част от клошарите дори ползвали кофите за количка, с която да превозват отпадъка до близък пункт за изкупуването му.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.