1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ: Системата за разделно събиране на отпадъците у нас боксува

МОСВ: Системата за разделно събиране на отпадъците у нас боксува

Екоминистерството констатира отстъпление от постигнатите резултати през 2007-2008 г.

Системата за разделно събиране на отпадъците ще заработи и до края на следващата година ще възстановим равнището, което имахме, заяви пред БТА ресорният заместник-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев. По думите му в момента се прави преглед на ефективността от прилагането на Закона за управление на отпадъците и се констатира отстъпление от постигнатите резултати през 2007-2008 г., когато са били установени стандарти на системите за разделно събиране на отпадъците.

Амбициите са да се въведе разделно събиране на биоразградимите отпадъци, компостирането и използването им като почвен подобрител. За целта ще бъде осигурен необходимият брой кофи.

Сега системата за разделно събиране на отпадъците у нас боксува. Вината за това се прехвърля между основните участници в нея - организации за оползотворяване на отпадъци, общини, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и жителите, които трябва да генерират голяма част от отпадъците. Голям процент от чистите отпадъци за рециклиране в момента се генерира от производствени и търговски обекти. От разположените цветни контейнери за полезна смет от населението обаче, идват едва 15-20% от суровината за рециклиране, сочат данни на една от големите оползотворяващи компании, цитирана от БТА.

От неразбориите печелят клошарите, които обират ценната суровина от кофите и я предават срещу заплащане. Макар да оскъпяват с дейността си оползотворяването, всъщност те извършват необходимото сепариране на битовите отпадъци, което голяма част от населението не извършва.

Липсата на достатъчно кофи за разделно събиране наблизо е сред основните причини, домакинствата да не събират разделно отпадъците си. Организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки твърдят, че всяка година купуват по няколко хиляди нови контейнери, които разполагат в страната за приемане на полезната смет от домакинствата.

Пет процента от тях се унищожават, а събраният полезен отпадък се обира от клошарите по график, коментира Георги Табаков от "Екобулпак" - една от големите оползотворяващи организации. По думите му част от клошарите дори ползвали кофите за количка, с която да превозват отпадъка до близък пункт за изкупуването му.

Разходите за вдигането и обслужването на един от контейнерите за разделно събиране са около пет лева. Когато обаче те вече са празни, оползотворяващите организации търпят загуби. Решението е подмяната на кофите тип "бобър" (с отварящ се отгоре капак) за разделно събиране с такива тип "иглу", които имат само малък отвор за пускане на отпадъците.

От оползотворвяващите организации виждат и друг проблем - липсата на място за кофите им по улиците, така че да не се възпрепятства движението на автомобили.

Пунктовете за изкупуване на отпадъците от пластмаса, хартия или метал трябва да се намират извън населените места, за да не се създават удобства на клошарите, смятат още от оползотворяващите организации. В момента каруци обикалят много от софийските квартали и събират полезния отпадък.

Не е възможно да се ограничи движението на каруците в София, коментираха за БТА от Столична община. Подобна инициатива на местната власт отпреди няколко години е завършила с неодобрително решение на Комисията за защита от дискриминация и няма да бъде подновявана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.