1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ спря опасния за птиците ветропарк „Смин“ в Крайбрежна Добруджа

МОСВ спря опасния за птиците ветропарк „Смин“ в Крайбрежна Добруджа

Той щеше да бъде изграден в една от най-интензивните части на миграционния път Via Pontica

С решение от 14 октомври 2013 г. министърът на околната среда и водите отмени решението по ОВОС на Регионалната инспекция по околна среда и води – Варна, разрешаващо изграждането на опасен за птиците ветропаркв близост до Дуранкулашкото езеро. Отмяната дойде по предложение на Върховната административна прокуратура, след редица жалби и отрицателни становища от неправителствени организации и институции и предоставените от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) данни и резултати от полеви проучвания, касещи територията на инвестиционното предложение.

Спреният ветроенергиен парк, състоящ се от 95 ветрогенератора, щеше да бъде изграден в една от най-интензивните части на миграционния път Via Pontica, както и в опасна близост до Защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000. Някои от ветрогенераторите се предвиждаше да бъдат разположени само на няколкостотин метра от границата на Защитена зона „Дуранкулашко езеро” - сърцевината на мястото, където зимува една от най-застрашените птици в света – червеногушата гъска. Ветропаркът щеше да създаде стена от турбини между местата за нощуване на гъските (езерото и морето) и обработваемите площи, където те се хранят. Районът на Шабленските езера, и особено Дуранкулашко езеро, са единствените места, където редовно се концентрира значителна част от популацията на червеногушата гъска.

Между 50 и 100% от световната популацията на вида зимува около Дуранкулашкото езеро, което е природен обект от европейско и световно значение. „Решението, с което директорът на РИОСВ – Варна одобрява изграждането на ветропарка „Смин” е взето на базата на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, както и непълни оценки за съвместимост,.“ – коментира Стойчо Стойчев, директор по природозащита в БДЗП. Жители от община Шабла, както и ловната дружинка от с. Дуранкулак, със свои подписки също изразиха несъгласие с изграждането на ветропарка „Смин”. Против ветропарка се обявиха и експерти от две от най-големите и уважавани в света природозащитни организации – Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Световният тръст за водолюбиви птици и влажни зони (WWT). Въпреки това, директорът на РИОСВ – Варна, пренебрегвайки мненията на местните жители и авторитетите в областта на природозащитата, скандално одобри изграждането на „Смин”.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.