1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ стартира кампания по регистрация на диви животни, отглеждани извън зоопаркове и специализирани центрове

МОСВ стартира кампания по регистрация на диви животни, отглеждани извън зоопаркове и специализирани центрове

Снимка:

Срокът за регистрация без санкции е 31.12.2013 г.

Министерство на околната среда и водите стартира Кампания по регистрация на диви животни, отглеждани извън зоологически градини, спасителни центрове и центрове за отглеждане на защитени видове.

Регистрацията се извършва с цел повишаване безопасността на хората и осигуряване на възможност за контрол върху начините, условията на отглеждане на диви животни и хуманното отношение към тях, извън зоопаркове и специализираните центрове. Собствениците на диви животни следва да ги регистрират, съгласно изискванията на чл. 22 и чл. 22 а от Закона за защита на животните.

Регистрацията се извършва в съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Досега съществуващата регистрация не се отменя. Всички диви животни, които вече са регистрирани, не подлежат на пререгистрация. Собственикът не заплаща такса за регистрация. Срокът за регистрация без санкции е 31.12.2013 г., а след изтичането му регистрация ще се извършва, след заплащане на посочената в Закона за защита на животните глоба.

Новопридобити животни се регистрират в съответната РИОСВ до 14 работни дни след придобиването им. Регистрират се всички диви животни. Това са животни, които притежават всички морфологични, анатомични, биологични, физиологични и етологични белези на свободно живеещия див систематичен вид.

На регистрация не подлежат питомните животни, които са:

-Животни (породи) целенасочено селектирани за нуждите и потребностите на човека и са морфологично, биологично, физиологично и/или етологично отдалечени от дивия систематичен вид, от който са произлезли;

-Домашни и селскостопански животни;

-Селектирани декоративни и/или екзотични животни, например – порчета, морски свинчета, хамстери, зайци, плъхове, мишки и т.н.;

-Селектирани и/или екзотични декоративни риби и пойни птички.

Повече информация можете да намерите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.