1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ върна проектоплана за Национален парк Пирин

МОСВ върна проектоплана за Национален парк Пирин

Документът не отговаря на изискванията на ЮНЕСКО

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да върне за коригиране с 30 страници забележки силно оспорвания проект за нов план за управление на Национален парк Пирин, пише коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Според официален отговор, МОСВ е изискало изпълнителят "Пролес инженеринг", да преработи документа според изискванията на ЮНЕСКО, тъй като Пирин е част от световното природно наследство.

Екоминистерството иска поправки, за да останат зоните за туризъм в границите на съществуващата в момента буферна зона на парка. Проектопланът дава възможност и за сечи и ново строителство, които са изрично забранени в национални паркове по закон. ЮНЕСКО вече изключи ски зоните над Банско и Добринище от обекта на световното наследство в Пирин през 2010 г., след като счете, че природата там е унищожена и урбанизирана, казват екоактивистите.

Според природозащитната организация проектът е предвиждал да се увеличат над 120 пъти териториите, в които може да се строи – от 219 хектара в момента, до 26 558 хектара. Според тях изпълнителят на проектоплана не е поел риска да го подложи на задължителната екологична оценка – най-вероятно, защото тя е щяла да бъде отрицателна при многобройните му дефекти.

И в първоначалното задание за изготвяне на плана за управление имаше задължение "Пролес инженеринг" да се съобрази с указанията на ЮНЕСКО. Едно от тях е да не се строят нови ски писти, но "Пролес инженеринг " не го спазиха, а заложиха възможността чрез изработване на устройствени планове това да се случва. Не са предвидени и мерки за опазването на световното наследство в Пирин, се казва в писмо на екоорганизацията изпратено до медиите.

Проектопланът за управление задава правилата какво може и какво не може да се прави в националния парк през следващите 10 години. Фирмата изпълнител трябва да нанесат поправките, изисквани от МОСВ до началото на февруари. След корекциите, планът отново ще бъде внесен в МОСВ, за да бъде разгледан за одобрение във Висшия експертен екологичен съвет. До края на февруари МОСВ ще излезе със становище и по проектоплана за природен парк Витоша, отново изготвян от "Пролес Инженеринг“.

Според еколози от сдружение "За да остане природа в България", срокът от 15 дни, даден на изпълнителя да направи редакции е нереалистичен, тъй като само основният текст на проектоплана на „Пролес инженеринг“ е  повече от 360 страници и страда от  сериозни недостатъци като:

  • Не отговаря на дълъг списък изисквания на заданието на възложителя,
  • Изпълнен е непрофесионално. Липсва логическа връзка между характеристика на състояние, оценка, цели и режим. Ползвани са термини от отменена нормативна уредба. Неглижирани са процесите в опазване на биоразнообразието. Изводите не се базират на най-добрата налична научна информация. Има редица разминавания в данните в различните части на проектоплана.
  • Проектът е тенденциозен, като прикрива доказани нарушения на закона, извършени във връзка с изпълнението на концесията на ски зона Банско и предлага цели, режими и дейности в услуга на нови инвестиции в ски туризъм.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.