1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ временно спира изпълнението на проекта за воден цикъл на град Сливен

МОСВ временно спира изпълнението на проекта за воден цикъл на град Сливен

Проектът предвижда изграждане и реконструкция на съществуваща водоснабдителна и канализационна мрежа и е на стойност 52 млн. лева

Министерството на околната среда и водите спира временно изпълнението на „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен”, финансиран от Оперативна програма “Околна среда”. Проектът предвижда изграждане и реконструкция на съществуваща водоснабдителна и канализационна мрежа и е на стойност 52 млн. лева, от които 39 млн. лева, финансирани със средства от Европейския съюз и националния бюджет.

През изминалия месец в местни и национални медии бяха публикувани множество материали за злоупотреби с европейски и общински средства в Община Сливен. Въпросът е отнесен и до Европейската комисия и Европейския парламент, придобивайки по този начин международни измерения, и заплашва репутацията на страната и усилията на администрацията да гарантира доброто финансово управление на европейските фондове. До момента няма произнасяне на компетентни органи, но Министерството на околната среда водите в качеството си на Договарящ орган предприема превантивни действия за защита интересите на българските и европейски данъкоплатци.

С цел разясняване на всички факти, МОСВ реши временно да спре изпълнението на проекта до елиминиране на всички съмнения за начина на възлагане на договорите и разходване на европейските средства в Сливен.

На общината са дадени указания за преустановяване изпълнението на всички дейности по проекта, включително и извършване на строителни работи. Неизпълнението на тези указания ще доведе до прекратяване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

Политиката на МОСВ е да се осигури максимална прозрачност и да се спазват принципите за добро финансово управление с цел законосъобразно и целесъобразно разходване на европейските средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.