1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МВФ работи за създаването на нов “Зелен“ фонд

МВФ работи за създаването на нов “Зелен“ фонд

Възможно е "Зеленият" фонд да достигне след няколко години до 100 млрд. долара годишно

Международният валутен фонд (МВФ) работи по създаването на фонд, който да помогне на държавите да се справят с последиците от промените в климата, съобщи международната институция в разпространено по време на Световния икономически форум в Давос комюнике предаде mediapool.bg. Възможно е "Зеленият" фонд да достигне след няколко години до 100 млрд. долара годишно, планира МВФ.

Неговият директор Доминик Строс-Кан заяви в Давос, че идеята е дошла след констатацията, че не само развиващите се държави не разполагат със средства, за да се борят срещу глобалното затопляне. Възможностите на развитите страни също са ограничени от бюджетните проблеми, породени от икономическата криза, обясни той. Конкретните параметри на т. нар. Зелен фонд ще бъдат договорени допълнително в разговори с централните банки и финансовите министри.

От своя страна Индия обяви свой план за намаляване на въглеродните си емисии до 2020 г., предаде АП. Ангажиментите на единия от петте най-големи замърсители на атмосферния въздух са за свиване на изхвърляните парникови газове с 20 до 25 процента спрямо нивата от 2005 г.

На конференцията за климатичните промени в Копенхаген бе определен краен срок до 31 януари за развиващите се държави да представят необвързващи доброволни мерки за намаляване на емисиите до 2020 година, а за богатите страни - по-мащабни планове. Ангажиментът на Индия означава, че страната ще разработва чисти технологии, за да забави темпото на растеж на емисиите - намалявайки интензитета на емисиите на единица от брутния вътрешен продукт (БВП). Планът обаче не обхваща земеделския сектор, за да бъде гарантирана сигурността на прехранване на населението от 1.2 млрд. души. Китай, най-големият емитент в света на парникови газове, се ангажира да намали интензитета на емисиите с 40 до 45 процента до 2020 г. спрямо нивата от 2005 година, припомня Ясошиейтед прес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.