МЗХ и МОСВ се споразумяха за промени в плановете за управление на националните паркове

Новите условия по мярка 214 ще бъдат синхронизирани между двете институции

Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите стигнаха до консенсус по въпроса за исканията на българските животновъди, чийто становища ще се вземат под сериозно внимание за настоящата актуализация на Плана за управление на националните паркове. Стъпката ще се предприема след широки обществени обсъждания, в които ще бъдат включени всички заинтересовани страни. Това стана ясно след среща между двете ведомства, която се проведе в Министерството на околната среда и водите. Участие в работната среща взеха министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, експерти от двете ведомства и представители на животновъдни и селекционни организации.

Министър Димитър Греков бе категоричен, че промяната на плановете за управление на националните паркове е наложителна, за да се отговори на нуждите на животновъдите в страната. Според експертите от двете институции, за да се защити българското животновъдство трябва да се постигне синхронизиране на плановете за управление на националните природни паркове и защитените зони с националните животновъдни политики. Точно по тази причина министър Искра Михайлова пое ангажимент да се проведат работни срещи с ръководствата на националните паркове и местните животновъдни и развъдни организации.

МЗХ и МОСВ стигнаха до споразумение по отношение на мярка 214 - "Агроекологични плащания". Новите условия по нея ще бъдат синхронизирани между двете институции.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.