1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 22 март отбелязваме Световния ден на водата

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата

За 2012 г. темата е Водата и осигуреността с храни

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Активната кампания стартира още по време на Шестия световен воден форум. Тази година Форумът беше в Марсилия от 12 до 17 март, където имаше представители на НСО "Земя завинаги". Тази година регионът ни бе представен и по време на Световния младежки воден парламент.

По предложение на ООН от 1993 г. насам човечеството отбелязва Световния ден на водата - 22 март. На този ден се провеждат редица кампании, които още веднъж да обърнат вниманието на човечеството към този изключително ценен и недостатъчен природен ресурс - сладката вода; напомня се важността от устойчивото управление на сладководните ресурси.

Въпреки, че огромна част от планетата Земя е заета от вода, много малка част от тази вода е достъпна за ползване от човечеството, а още по-малка част е с качества, които да правят възможно използването и в бита и за пиене:

Всяка година Световният ден на водата се посвещава на определена тема. За 2012 г. темата е Водата и осигуреността с храни.

Всеки човек има нужда от 2-4 л вода за пиене на ден, но за производството на храната на 1 човек средно за един ден са необходими 2-5 тона вода.

Сега на планетата живеят повече от 7 млрд. души, и тази цифра ще нарасне до 9 млрд. до 2050 г. За да се осигури храна за това население, първо трябва да се осигури вода за производството на тази храна. И не по-малко важно: трябва да се произвежда повече храна, използвайки по-малко вода.

Сушата и наводненията причинявай най-значимия недостиг на храни. Сушата е тихият убиец, който прави невъзможно производството на храна. Поради това сушата е причината за най-много смъртни случаи. Сушата е причинила най-много смъртни случаи през последния век в сравнение с всяко друго природно бедствие. Най-много хора директно изложени на системен глад живеят в Азия и Африка.

Целия материал за Световния ден на водата четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.