1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 23 ноември ще се проведе преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров

На 23 ноември ще се проведе преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров

Снимка:

Организатори на събитието тази година са БДЗП и VCF

На 23 ноември ще се проведе деветото поредно преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров. Организатори на събитието тази година са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и VCF (Vulture Conservation Foundation) в партньорството на други природозащитни организации от България и чужбина. То ще бъде осъществено от над 20 екипа от България, Гърция и Сърбия. Целта на преброяването е да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, както и тяхната възрастова структура.

В началото на зимата започва размножителният период на лешоядите и демографските параметри на популацията дават ценни данни за състоянието и бъдещото развитие на вида. Миналата година бяха регистрирани 599 белоглави лешояда, като само в Източните Родопи са преброени 161 птици. В Сърбия бяха преброени 304 лешояда.

Данните от мониторинга на белоглавия лешояд в Източни Родопи, който БДЗП провежда ежегодно, сочат постепенно увеличение на популацията, като през 2013 г. бяха регистрирани 67 двойки.

Проучването в Източни Родопи се осъществява с любезната подкрепа на проект „Новото тракийско злато“ за устойчиво развитие на Източни Родопи и фондация АРК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.