1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На екран излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат”

На екран излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат”

Той е дело на Българското дружество за защита на птиците и Моно Колектив

Днес, 7-ми юни, на екран излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат”. Дело на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, лентата представлява разказ за крилатото богатство на страната ни.

„Те отлитат” ще се прожектира в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” № 37 по следния график:
- От 17:00 ч. на 7 юни (петък);
- От 18:00 ч. на 9 юни (неделя), 11 юни (вторник) и 12 юни (сряда);
- От 17: 45 ч. на 8 юни (събота) и 13 юни (четвъртък).
Цената на билетите е 5 лв. Лентата е подходяща както за възрастна публика, така и за деца над 8-годишна възраст.

„Те отлитат” е един от малкото научнопопулярни филми, правени през последните две десетилетия. Филмът е заснет между ноември 2011 и август 2012 г. в едни от най-красивите кътчета от страната - по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците. Воден от опитните орнитолози от БДЗП, екипът на филма успява да улови вълшебни моменти от гнезденето на птиците в труднодостъпни места и често при извънредни метереологични условия. Уникалните кадри на българската природа и пернатите й обитатели са свързани с часове наред, прекарани в наблюдение и дебнене. Основните „герои” в лентата са червеногушата гъска, която живее в мразовития Сибир, но зимува по бреговете на северното ни Черноморие, къдроглавият пеликан, свободно прелитащ над бургаските панелни блокове през лятото и няколко вида летящи хищници, сред които и „властелинът на бурите” – царският орел.

Режисьор и оператор на филма е Симеон Цончев, сценарист – Огнян Стателов, музиката е на Мая Попова и Филип С. Филипов, основни консултанти-орнитолози са Д-р Петър Янков, Христо Гърдов, Димитър Градинаров, Владимир Добрев, Добромир Добрев, Владимир Младенов и Юрий Корнелиев от БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.