1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На над 400 дка от парк „Странджа” е планирано да се построи нов квартал на Ахтопол

На над 400 дка от парк „Странджа” е планирано да се построи нов квартал на Ахтопол

Влизането в сила на нов градоустройствен план дава зелена светлина за застрояването

Влизането в сила на нов градоустройствен план за Ахтопол дава зелена светлина за застрояването на големи площи от Национален парк „Странджа”. На над 400 дка от местността е планирано да се построи нов квартал на града, като досега там е имало стари бунгала, строени по социалистическо време. Общината изисква план за строеж на пространството, но той е спрян от екоинспекцията в Бургас, защото има дюни на терена. В тази ситуация общият устройствен план е приет, но не и подробния, предаде bTV.

Кметът на Царево Георги Лапчев потвърди, че това реално улеснява застрояването, но все пак е нужен подробен устройствен план (ПУП). "Новият квартал е предвиден още от 1960 г. в плана на града и общия устройствен план (ОУП) предвижда как ще изглежда територията чак до турската граница", обясни той в ефира на "Тази сутрин".

„Липсата на план е по-лошо от наличието на какъвто и да е. ОУП не е най-добрия, но заради седемгодишната сага със собствеността и битката между враждуващите страни са се случили далеч по-големи щети. В този период е имало ПУП-ове на парче, различни един от друг”, обясни кметът, давайки пример с квартал в Лозенец, който в центъра си има парче земеделска земя.

Според Лапчев предвижданите преди седем години голф игрища и огромни комплекси няма как да се реализират при сегашната икономическа обстановка. „Никой няма и да иска да си купи жилище в бетонна кутийка вече. Ако преди 7 г. е имало желания за голф игрище, не мисля, че сега някой ще инвестира в него”, заяви той с уверението, че общината държи на природата и никой не иска да повтаря грешката на Северното Черноморие и бетонните конструкции.

„Планът предвижда 100 хиляди нови легла, от тях 75 хил. са в парк „Странджа”. От Царево до Резово ще се застрои всичко”, бяха опасенията на Петко Цветков, координатор " Зелен пояс и Натура 2000 " към Българска фондация Биоразнообразие.

По думите му, ако Народното събрание не промени бързо няколко закона, за да отмени устройствените планове и програми след 1 януари 2007 г. екокатастрофата ще се случи. Цветков посочи още, че до казуса се е стигнало заради обжалването на Върховния административен съд и зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев, който е внесъл ново становище малко след като МОСВ е отхвърлило ОУП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.