1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На срещата за климата в Дърбан все още не е постигнато съгласие

На срещата за климата в Дърбан все още не е постигнато съгласие

Днес в южноафриканския град се решава съдбата на протокола от Киото

Днес в южноафриканския град Дърбан се решава съдбата на протокола от Киото, чийто срок на действие изтича точно след една година, пише руският в. „Независимая газета”.

Перспективите за удължаване на документа, а още повече за изработването на ново обвързващо споразумение, са напълно неясни. Климатичният диалог в още веднъж се препъна в разногласията между САЩ и Китай, които въведоха взаимоизключващи се условия.

По време на ежегодишната двуседмична конференция на страните от Рамковата конвенция на ООН за измененията в климата, Китай смени позицията си и се съгласи да подпише обвързващ договор за ограничаване на вредните емисии.

Въпреки това Китай излезе с редица обвързващи условия, и те в никакъв случай не бяха нови. В това време пък Вашингтон зае коренно противоположна позиция. Напомняме, че Сенатът така и не ратифицира протокола от Киото. Представителят на САЩ Тод Стърн изказа твърди условия, напълно противоположно на китайското.

Когато стана ясно, че въпреки отбелязания напредък с Китай, скоро няма да се постигне съгласие между двете крупни икономики (САЩ и Китай)- две „климатично недружелюбни” държавим участниците на срещата бяха обхванати от пораженчески настроения.  „Действително изпитваш разочарование, когато видиш, че и в таз и конференция отново се играе пинг- понг между САЩ и Китай”, заяви Йо Лансен, германски социалдемократ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.