1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Луната ще бъде напълно в сянката на Земята за 1 час и 40 минути

Пълно лунно затъмнение ще има на 15-ти срещу 16-ти юни. Затъмнението ще продължи доста дълго, като Луната ще бъде напълно в сянката на Земята за 1 час и 40 минути.

Явлението ще може да се наблюдава от Южна Америка, Европа, Източна Африка, Централна Азия, Близкия Изток и Западна Австралия.

В 21.23 часа ще започне частичното лунно затъмнение, а началото на пълното е в 22.22 часа. В 23.12 часа затъмнението на Луната ще е в максималната си фаза, а в 00.02 часа ще е краят на лунното затъмнение.

От България явлението ще може да се наблюдава от изгрева на Луната. В София тя ще изгрее в 20.56 часа.

Предишния път, когато Луната е била напълно в сянката на Земята за толкова дълъг период, е бил през юли 2000 година. Тогава пълното лунно затъмнение е продължило 1 час и 47 минути.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което Луната, Земята и Слънцето се подреждат в една линия и Луната попада в сянката на Земята. Слънчевата светлина обаче не се закрива напълно, а част от нея достига до лунната повърхност и е с по-червеникав нюанс. Затова от Земята Луната ще изглежда обагрена в розови и червеникави нюанси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.