1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Начало на международното десетилетие за борба с настъпващите пустини

Начало на международното десетилетие за борба с настъпващите пустини

Това обяви пресслужбата Програмата на ООН за околната среда

Организацията на обединените нации (ООН) сложи начало на международното десетилетие на борба с настъпващите пустини и опустиняването, което има за цел да повиши обществената осведоменост за необходимостта от опазване на земите от унищожаване и подобряване качеството на сухите територии, в които живее една трета от населението на света, съобщи пресслужбата Програмата на ООН за околната среда (UNEP), цитирана от Agrosaveti.com.

Церемонията се състоя в бразилския град Форталеза, където се провежда Международната конференция за климата и устойчивото развитие в полупустинните райони. В същото време в подразделението на UNEP в Найроби (Кения), се състоя регионалният старт на международното десетилетие на борба с настъпващите пустините и опустиняването за Африка. Подобни стартове и в други региони са планирани за есента на 2010 г.: през септември и октомври ще се проведат церемонии в Ню Йорк и Южна Корея, мястото на ноемврийският старт за Европа все още не уточнено.

„Продължаването на деградацията на почвите - било поради изменението на климата, неподходящи земеделски практики или лошото управление на водните ресурси - е заплаха за продоволствената безопасност. Посредством Международното десетилетие на борбата с настъпващите пустини и опустиняването, е важно да се увеличат усилията за защита на земята, необходими за постигане на Целите за развитие на хилядолетието и обезпечаване на благосъстоянието на хората.” - каза генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в послание по повод старта на международното десетилетие на борбата с опустиняването.

По данни на ООН, опустиняването днес засяга около 3,6 милиарда хектара, или близо 25% от цялата площ на земята. Този процес създава заплаха за начин на живот на повече от един милиард души в 100 страни. Конвенцията на ООН за борба с опустиняването е приета на 17 юни 1994 година. От 1995 г. в чест на годишнината от конвенцията 17 юни се отбелязва като Световен ден за борба с опустиняването и сушата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.