1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 10 200 проверки са извършили през 2012 г. четирите дирекции за басейново управление на водите

Над 10 200 проверки са извършили през 2012 г. четирите дирекции за басейново управление на водите

Снимка:

Постъпилата сума по издадени наказателни постановления надхвърля 202 хил. лева

Годишната равносметка за четирите дирекции за басейново управление на водите на територията на страната през 2012 г. са извършени над 10 200 проверки, дадени 7 100 предписания, издадени 350 акта за установяване на административни нарушения и наказателни постановления. Извършените проверки са с 30 на сто повече в сравнение с 2011 година. Приходите от такси по издадени разрешителни възлизат на 28 млн. лева, а постъпилата сума по издадени наказателни постановления надхвърля 202 хил. лева.

През годината в басейновите дирекции са подадени 480 сигнала от граждани и юридически лица, което е с около 60 повече от предходната година. Сигналите са за нерегламентирани зауствания на отпадъчни води във водни обекти, незаконно водоползване, нерегламентирани дейности в речните легла, наличие на умряла риба. За всеки от подадените сигнали е извършена своевременна проверка и са предприети съответните мерки.

Основна част от контролната дейност на четирите басейнови дирекции към МОСВ през годината са проверки за изпълнение на условията на разрешителните, издадени съгласно Закона за водите. Най-честите нарушения, за които са издадени предписания или са съставени актове, са за липса на учредени санитарно-охранителни зони, липса на информация за извършен собствен мониторинг за качествата на водите, немонтирани или несертифицирани измервателни устройства /водомери/.

Извършени са проверки за това, дали ВЕЦ-овете осигуряват определения минимален екологичен воден отток в реките, особено през летните месеци, когато се наблюдава маловодие. През месеците май - юни и октомври - ноември беше извършено обследване на проводимостта на речните легла на територията на четирите басейнови дирекции. За да не се допуснат промени в коритата на реките в резултат на неправилно изземване бяха проверени и разрешителните за ползване на воден обект с цел изземване на наносни отложения.

Подробна информация за извършената контролна дейност от басейновите дирекции за управление на водите през 2012 г. е публикувана на сайта на министерството в раздел „Води” - ”Контролна дейност”. Данните са ежемесечни и съдържат всички обстоятелства при извършените проверки, установените нарушения и направените предписания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.