1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 13 хил. проверки са извършили служителите на РДГ-Ловеч от началото на годината

Над 13 хил. проверки са извършили служителите на РДГ-Ловеч от началото на годината

Конфискувани са 91 куб. метра дървесина

Над 13 хил. проверки за спазване нормативните уредби по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са извършили служителите на Регионална дирекция по горите Ловеч, от началото на тази година. За това информират от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите.

По сигнал, подаден на телефон 112, за незаконна сеч и преработка на дъбова дървесина в района на с. Микре, община Угърчин, на 16 октомври т. г. служители на РДГ - Ловеч са извършили проверка на място. Установено е, че в стопанския двор на бившето ТКЗС в селото се преработват дъбово-церови дърва за огрев без документи, доказващи законния им произход. Намерената на място 30 куб. метра дървесина не е била маркирана. Съставени са два акта за установяване на административно нарушение по Закона за горите и е задържана наличната дървесината.

При съвместна проверка на РУП - Червен бряг и служители на РДГ - Ловеч, около 2.40 ч. на 19 октомври на входа на Червен бряг е спрян за проверка товарен автомобил ГАЗ-66. Автомобилът е бил с  регистрационен номер, поставен само отпред, натоварен със 7 куб. метра дъбово-церова дървесина от категорията дърва за огрев. Дървесината е била без документи, доказващи законния й произход, и немаркирана с контролна горска марка. На водача са съставени два акта по Закона за горите, а товарният автомобил и дървесината са задържани. При проверка на актовите преписки е установено, че на нарушителя за периода от май 2009 г. до май 2011 г. са съставени 12 акта по Закона за горите, като само за май т. г. те са 6. Товарният автомобил ГАЗ-66 е задържан три пъти във връзка с нарушения на закона.

При извършените от началото на годината проверки от Регионална дирекция по горите - Ловеч, са съставени 1 225 акта, като 1 179 от тях са по Закона за горите. Издадени са 779 наказателни постановления, с които са наложени общо санкции и обезщетения за над 150 хил. лв. Конфискувани са 91 куб. метра дървесина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.