1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1/3 от жителите на европейските градове са изложени на високи концентрации на прахови частици във въздуха

Над 1/3 от жителите на европейските градове са изложени на високи концентрации на прахови частици във въздуха

Това се казва в доклад на Европейската агенция за околната среда

Над една трета от жителите на европейските градове са изложени на високи концентрации на прахови частици /ПЧ/ във въздуха, съобщава Рапид.

Праховите частици са един от най-сериозните замърсители, които вредят на човешкото здраве, тъй като те проникват в чувствителни части на дихателната система. През последните десетилетия ЕС бележи успехи в намаляването на замърсителите във въздуха, които са източник на киселинно съдържание. Нов доклад, публикуван днес от Европейската агенция за околната среда /ЕАОС/, обаче разкрива, че в много райони на Европа не са решени проблемите с концентрацията на ПЧ и с озона близо до земната повърхност.

Комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Настоящият доклад е навременно напомняне за това колко важно е качеството на въздуха за здравето на нашите граждани. Ето защо бих искал 2013 г. да бъде Година на въздуха и ще съсредоточа усилията си за подсилване на законодателството в областта на качеството на въздуха, за да можем да се справим с установените днес проблеми".

Изпълнителният директор на ЕАОС проф. Жаклин Макглейд каза: „През последното десетилетие политиката на Европейския съюз намали емисиите на много замърсители, но можем да направим още повече в тази насока. В много държави концентрациите на замърсители във въздуха са все още над законовите и препоръчителни пределни санитарни стойности в Европа. Всъщност замърсяването на въздуха намалява продължителността на човешкия живот с около две години в най-замърсените градове и райони".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.