1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1.5 души от цял свят призоваха в петиция Дилма Русеф да наложи вето над бразилски закон за горите

Над 1.5 души от цял свят призоваха в петиция Дилма Русеф да наложи вето над бразилски закон за горите

Според природозащитни организации, новият закон ще позволи изсичането на повече амазонска джунгла

Над 1.5 души от цял свят подписаха петиция, в която призовават президента Дилма Русеф да наложи вето над бразилски закон за горите, съобщава "Гардиън".

Противниците на закона смятат, че приемането му може да доведе до загубата на близо 220 000 кв. км тропически гори. Законът беше прокаран в парламента от мощното фермерско лоби, въпреки сериозната съпротива срещу него. Той предвижда амнистия за собствениците на земя, които незаконно са изсичали горски площи в миналото. Ако влезе в сила, законът ще позволи също така да се сече в територии, които засега са защитени, като хълмове, наклонени терени и речни крайбрежия. Предвижда се също намаляване на зоните, които имат статут на резерват, от 80% на 50% от тропическите гори.

Според природозащитни организации, новият закон ще позволи изсичането на повече амазонска джунгла, отколкото е била унищожена през последните 50 години. Дилма Русеф, която има право да наложи вето върху закона, е бомбардирана от мейли, петиции и призиви в социалните мрежи от над 1.5 млн. души. Очаква се броят им да нарасне драматично през следващите няколко дни, когато в кампанията се включат организации като "Грийнпийс", Avaaz и WWF International. Те също ще призоват своите около 22 милиона поддръжници да подпишат петицията, пише "Дневник".

Природозащитните организации се надяват Дилма Русеф да се поддаде на международния натиск в навечерието на конференцията за устойчиво развитие на ООН "Рио +20", на която Бразилия ще бъде домакин през юни. В нея ще участват над 125 държавни глави и 45 000 делегати от цял свят, които се очаква да поемат ангажименти за опазването на горите и развиване на "зелена икономика". Срокът, в който Дилма Русеф може да наложи вето върху закона, е 25 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.