1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 15 огнища на марокански скакалци са констатирани в Кърджалийска област

Над 15 огнища на марокански скакалци са констатирани в Кърджалийска област

Поразени от вредителите са землищата на 4 села

Над 15 огнища на марокански скакалци са констатирани в Кърджалийска област, местната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ разпореди незабавно третиране на засегнатите площи с гръбно-моторни пръскачки, предаде БГНЕС.

Поразени от вредителите са землищата на 4 села в Кърджалийската община и толкова в Момчилградската, едно край Черноочене, 3 в Джебелско и по едно в общините Ардино и Крумовград.

Според директора на ОДБХ д-р Георги Грозев основната причина за популацията на мароканските скакалци е в увеличението на необработваемите площи, превърнали се в пасища и ливади. Освен изоставените ниви, затоплянето на климата през последните години и понижената земеделска култура също благоприятстват развитието на вредните насекоми, посочи д-р Грозев.

"От 2000 година насам земите не се обработват от стопаните им, а повечето са и на трудно достъпни места в планината. Най-доброто третиране е с препарати от въздуха, но общините нямат финансови средства за хеликоптери и затова търсят по-евтиния начин на ръчното пръскане. Атаката с авиация обаче решава проблема с популацията за период от 3 до 5 години напред", обясни д-р Грозев.

Той уточни, че не е възможно да се прогнозира докъде проблемът може да се разрасне, тъй като вредителите са в етап на разселване. По пътя си те унищожават цели декари с тютюневи насаждения и зеленчуци.

Миналата година мароканските скакалци изядоха 9 020 декара пасища в землищата на 6 от общо 7 общини в Кърджалийска област. Още тогава специалистите от ОДБХ препоръчаха задължително пръскане с летателна техника през пролетта на 2013 г., за което общините трябваше да предвидят средства в бюджетите си, но това не стана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.