1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 2 500 души от 23 града взеха участие в инициативата „Моят зелен град” 2014

Над 2 500 души от 23 града взеха участие в инициативата „Моят зелен град” 2014

Снимка:

Това издание на инициативата поставя фокус върху помощта в пострадалите от наводненията региони

Над 2 500 доброволци дадоха своя личен принос в опазването на околната среда в най-мащабното досега издание на екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град“. Еко любители от 23 града в страната обединиха усилията си за природата под мотото „Бъди зелен не само за ден”. Инициативата се организира за 7-ма поредна година от системата на Coca-Cola в България, Екопак и Българското дружество за защита на птиците.

“Моят зелен град” вдъхновява все повече и повече добротворци. Седмото поредно издание обедини жителите на 23 български града и всички служители на Coca-Cola в България с идеята да се погрижат за природата и за своето населено място. Много от доброволците в страната ще се се включат в акции за почистване на пострадалите райони след наводненията и в превантивно почистване на канавки и шахти”, сподели Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Coca-Cola HBC България.

Това издание на инициативата поставя фокус върху помощта в пострадалите от наводненията през 2014 г. региони и върху превантивни действия, с които доброволците могат да помогнат в незасегнатите области. В рамките на инициативата доброволци от Монтана, Враца, Плевен, Варна и Добрич се присъединиха към помощните дейности в Мизия, Варна и Добрич. В подкрепа на техните действия и в допълнение на вече предоставената помощ, ръководството на компаниите в системата на Coca-Cola в България анонсира, че ще предостави на Българския червен кръст допълнителна парична помощ в размер на 100 000 лв. за закупуване на материали от първа необходимост, които да достигнат директно до домакинствата в пострадалите региони.

Служителите на Coca-Cola в София, Банкя и Костинброд, заедно с всички присъединили се доброволци почистиха и облагородиха местностите „Дендрариум“ и „Игликини поляни“ в Природен парк Витоша. Участниците в кампанията почистиха задръстените канавки и шахти, възстановиха счупени мостчета и парапети, боядисаха и лакираха планинските масички, пейки и беседки и поставиха нови шезлонги за почивка на слънце.

Доброволците помогнаха и за реставрирането на ботаническата алея за незрящи, която се намира в „Дендрариума“- бяха възстановени предпазващите парапети и всички информационни табели.

В инициативата тази година се включи и журналистът и водещ на „Стани богат” Ники Кънчев. Официален старт на „Моят зелен град“ 2014 дадоха изпълнителният директор на Coca-Cola HBC България – Светослав Атанасов, оперативният мениджър на The Coca-Cola Company за България и Албания – Евгени Цонев, изпълнителният директор на Българското дружество за защита на птиците – Нада Тошева и изпълнителният директор на ЕКОПАК – Тодор Бургуджиев.

БДЗП организира за малките участници в инициативата образователни занимания и игри. Сред тях бяха наблюдение на птици с бинокли, наблюдение на безгръбначни животни от водоемите на Витоша с микроскоп, поставяне на къщички за птици, изработване на хранилки за птици от стари бутилки от минерална вода „Банкя“, арт ателие за изработване на маски и др.

Тази година в „Моят зелен град” имаха възможност да се включат всички жители и гости на 23 града - София, Варна, Бургас, Сливен, Добрич, Търговище, Шумен, Силистра, Пловдив, Димитровград, Хасково, Смолян, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Сандански, Пазарджик, Монтана, Враца, Плевен, Боровец и Банско, които обединиха усилия в опазването на природата и дадоха пример как с малка грижа всеки може да повлияе положително на опазването на околната среда.

Медийни партньори на „Моят зелен град“ са новинарският сайт Vesti.bg, вестниците „Труд“ и „24 часа“ и Нова телевизия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.