1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 2200 мъртви прасета са открити във водите на един от основните водоизточници на Шанхай

Над 2200 мъртви прасета са открити във водите на един от основните водоизточници на Шанхай

Информацията предизвика остра обществена реакция в страната

Над 2200 мъртви прасета са открити във водите на един от основните водоизточници на Шанхай този уикенд, съобщи агенция Reuters. Информацията предизвика остра обществена реакция в страната, където все повече се засилват тревогите около безопасността на храните и замърсяването на околната среда.

Животинските трупове най-вероятно са били изхвърлени в река Хуанпу (последният голям приток на Яндзъ преди вливането й в морето) в провинция Джъдзян, южно от Шанхай. Очаква се техният брой да нарасне още, предупреди Сю Жун, директор на местното бюро за защита на околната среда. Властите в Шанхай заявиха, че работници продължават да вадят прасетата от водите, за да предотвратят замърсяване. Качеството на водата се следи внимателно, като досега не е регистрирано нищо обезпокоително, пише "Дневник".

Замърсяването на водата, предизвикано от изтичане на торове, химикали и непречистени канални води, е основен проблем за Китай. Правителството планира да инвестира 850 милиарда долара през следващите 10 години в подобряване на водопреносната мрежа. Новината за мъртвите прасета в реката бързо обиколи социалните мрежи в страната, като мнозина обвиниха властите за забавената им реакция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.