1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 40 екипа от цялата страна участваха в традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици

Над 40 екипа от цялата страна участваха в традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици

Снимка:

Европейската инициатива и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата

Над 40 екипа от цялата страна участваха в традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Това е европейска инициатива и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, което дава оценка за състоянието на популациите на птиците и местата им за зимуване.

В продължение на три дни екипите обхождаха и наблюдаваха всички водни обекти в страната. Целта - да се регистрира популацията на водолюбивите птици. А страната ни има ключово място за зимуване на определени видове. "България се явява топлият юг за много видове птици от северните части на нашия континент, които прекарват тука зимата. Сред тях са такива редки птици като малката белочела гъска, червеногушата гъска", заяви Петър Янков - председател на Българското дружество за защита на птиците, цитиран от БНТ.

За разлика от предходната зима, при това преброяване експертите наблюдаваха по-голям брой гъски, които зимуват край езерата на Дуранкулак, Шабла и Бургас, защото тази зима е значително по-студена. В момента има около 200 000 големи белочели гъски и около 50 000 червеногуши.

„През последните години този вид е намял доста, популацията му спадна почти наполовина в началото на 2000 година в края на 90-те години и отблизо 90 000 спадна на около 40 000 индивида", разказа Николай Петков - координатор на проект за опазване на червеногушите гъски.

Природозащитниците се натъкнаха и на други интересни птици, като млад сив жерав, който е сред ято пойни лебеди, няколко екземпляра ловен сокол и кадифена потапница. Предстои данните от преброяването да се обобщят и ще се предоставят на Министерството на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.