1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-то издание на инициативата „Да изчистим България заедно“

Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-то издание на инициативата „Да изчистим България заедно“

Най-голямото количество отпадъци е събрано на територията на РИОСВ - Благоевград

Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-тото издание на инициативата „Да изчистим България заедно“. Това сочат данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), които събираха и обработваха информация за количествата отпадъци по време на кампанията. Служителите на МОСВ, ИАОС и регионалните структури на министерството – 15-те регионални инспекции по околната среда и водите, 3-те национални парка и 4-те басейнови дирекции – се включиха в почистването.

Най-голямото количество отпадъци е събрано на територията на РИОСВ - Благоевград – 890 тона, следвано от РИОСВ - София – 855 тона, а най-малко отпадъци са събрани на територията на РИОСВ - Смолян – 46 тона.

Министерството на околната среда и водите е основен партньор на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно“. Мащабната доброволческа кампания се проведе на 16 септември (събота) под надслов „Готови сме“ и е в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World” за обществена чувствителност към опазването на околната среда.

С финансовата подкрепа на МОСВ от близо 68 500 лв. чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) бяха осигурени 40 хил. чувала и 40 хил. чифта ръкавици за еднократна употреба. На областните управи бяха раздадени над 2800 ваучера за гориво за транспортиране на събраните отпадъци.

Отпадъците, събрани в рамките на кампанията, се транспортираха до регионалните системи за управление на отпадъците, като със съдействието на МОСВ общините са освободени от дължимите отчисления и обезпечения за депонираните количества по време на провеждането на кампанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.