1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 80 елени лопатари бяха разселени в Източните Родопи тази зима

Над 80 елени лопатари бяха разселени в Източните Родопи тази зима

Снимка:

Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа

Общо 81 елена лопатара бяха разселени в Източните Родопи тази зима от Фондация „По- диви Родопи“ в сътрудничество с ЛРД Кърджали и НЛРС. Общо с тях до този момент в Източните Родопи са разселени над 500 елена лопатари, както и 50 благородни елена, с което бяха създадени няколко увеличаващи се субпопулации на тези два вида. Животните са под постоянно наблюдение от екипа на фондацията и партньорите. Разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години.

„Целта ни е да възстановим елена лопатар в целите Източни Родопи“ - споделя Стефан Аврамов, експерт в По-диви Родопи. За тази цел следващите няколко години се планира разселване на стотици животни в Източните Родопи в сътрудничество с ЛРД Кърджали, Момчилград, Кирково, Крумовград, Харманли и Ивайловград.

Elen lopatar

Снимка: Богдан Боев

През януари бе извършено и преброяване на благородните елени, които преди няколко години бяха разселени в централните части на Източните Родопи. Бяха преброени 50 благородни елена и предполагаме, че популацията им вече надхвърля 130 животни пръснати на цялата територия на Източните Родопи.

Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа. Пасейки храсти и дървета, елените заедно с другите тревопасни помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд.

Елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи и фотографи и допринасят за утвърждаването на района като интересна туристическа дестинация.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Благородният елен е бил широко разпространен в миналото в България. На няколко пъти е бил на границата да изчезне, но е бил възстановяван. През 90-те години на миналия век числеността му бе рязко намалена заради бума на бракониерството, но в последните години видът бавно се възстановява в цяла България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.