1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 900 деца ще бъдат обучени как да пазят природата в Източните Родопи

Над 900 деца ще бъдат обучени как да пазят природата в Източните Родопи

Снимка:

Приоритетно внимание ще бъде отделено на световно застрашените видове египетски лешояд, двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България и редки видове орхидеи

Над 900 деца и възрастни ще се включат в проект „РОДОПИ– решителни, образовани, дръзко опазваме природното изобилие”, спечелен от Народно читалище „Н.Й.Вапцаров-1964”- Хасково.

Насочен е към образователни дейности, свързани със запазването на защитените територии в Източните Родопи с използване на съвременни комуникационни технологии. Приоритетно внимание ще бъде отделено на световно застрашените видове египетски лешояд, двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България и редки видове орхидеи.

Основна цел на проекта е възпитание у децата и обществеността на отговорност за опазването на природата и оказване на помощ за разрешаване на екологични проблеми, свързани със  защитените територии в Източните Родопи и застрашените от изчезване видове, които се срещат в тях. Част от предвидените дейности за децата са обучение и практическо използване на мобилното приложение „SMART BIRDS”, демонстрация на откриване на отровни примамки от обучено куче и посещение на природозащитен център „Източни Родопи”.

Към читалището също така ще бъде създаден екоклуб от 15 деца с интерес към природните науки, които, с помощта на експерти еколози, ще участват в практически дейности по опазване на защитените територии. В рамките на проекта ще бъде изготвена презентация от участниците в екоклуба, която ще бъде представена пред 3 училища и 2 детски градини в община Хасково.

В проекта ще вземат участие РИОСВ–Хасково, СУ„Св.П.Хилендарски”, Регионална библиотека „Хр.Смирненски” и други организации в община Хасково. Проектът е на стойност 4620 лева и е с продължителност 6 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.