1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Награди и антинагради за устойчиво развитие учредиха граждански формации

Награди и антинагради за устойчиво развитие учредиха граждански формации

Те ще се дават в категориите бизнес и администрация

Награди и антинагради за устойчиво развитие „Космат дъб и Пъстър пор” учредиха граждански формации от Коалиция за устойчиво развитие. Наградите, излъчени от гражданския сектор, ще се дават в категориите бизнес и администрация, пише greentech.bg.

И двата символа за връчване на победителите  – за награда и антинаграда – са предмет на опазване по европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000”. Наградата за устойчиво развитие се символизира от Косматия дъб – Quercus pubescens, листопаден храст или дърво, високо до 15 метра, от семейство букови, род дъб. Цъфти през май, обитава сухи, каменисти склонове, най-много разпространен в  Южните части на Европа и Югозападна Азия.

Косматият дъб формира гори, които са с богато биологично разнообразие на територията на цяла България. В короната си приютява птици, прави сянка за животните на паша, генерира води, храни с жълъди и листна маса горски бозайници. Видът е ключов за приоритетно опазване на природно местообитание “91AA Източни гори от космат дъб” в мрежата “НАТУРА 2000″. Косматият дъб има и горскостопанско значение, за добив на дърва за огрев.

Антинаградата за липса на устойчиво развитие е със символ Пъстър пор, известен още като европейски пъстър пор и сарматски пор (Vormela peregusna),  eдин от най-редките български бозайници. Населява открити пространства, храни се с гризачи, гущери, змии, птици. Много съобразителни и интелигентни животни,  носят славата на безпощадни убийци.

Както всички порови – невестулки, златки, белки, те се преследват от човека заради щетите, които нанасят на стопаните. Пъстрият пор е най-риещият се от всички видове невестулки, със жълтеникавокафява козина и с тъмни петна. Разпространен е от Югоизточна Европа до Китай. У нас се среща в степи, в гори, влажни места и храсталаци в цялата страна, по-често в Добруджа и Западна България.

Пъстрият пор е активен след залез и привечер. Има отлично обоняние и слух. Живее единично, в дупки на степни гризачи. Ловува под земята, като преследва жертвите си  в техните дупки. Когато е разтревожен, вдига глава назад и извива опашката си над гърба, подобно на катерица. Ръмжи и се зъби, а ако опасността не отмине, изпуска силно миризлив секрет. Пъстрият пор е строго защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие и Бернската конвенция. В червения списък на IUCN е вписан в категория “уязвим”.

След обсъждането и приемането на Статут на Годишните награди и антинагради за устойчиво развитие „Космат дъб и Пъстър пор” и избора на Обществено жури  за регистриране на предложения и определяне на победители, бяха оповестени и първите номинации на граждански комитети и сдружения за добра и лоша практика на устойчиво развитие.

За принос в политиките на  устойчиво развитие  за награда „Космат дъб” са номинирани Столична община, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и община Крумовград (в категория „администрация”) и Българската минно-геоложка камара и „Горубсо – Кърджали” АД (в категория „бизнес”).

Номинациите за антинаградата „Пъстър пор” засега влючват Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” (в категория „администрация”) и  фирмите „Челопеч Майнинг” ЕАД, „Аурубис” АД и „Геотехмин” АД (за категория „бизнес”).

Номинирането продължава с предложения на граждански организации до Общественото жури и ще завърши с церемония за връчването на Годишните награди и антинагради за устойчиво развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.