Ако производството спадне с 30%, това ще помогне за намаляването на парниковите емисии
Намаляването на производството и консумацията на месо с 30% ще помогне за намаляването на парниковите емисии и подобряването на здравето в страните, които най-много обичат месото, обявиха британски и австралийски учени, предаде Ройтерс. Учените са на мнение, че одобряването на ефективността, намаляването на парниковите емисии и намаляването на зависимостта от горива от вкаменелости в земеделието няма да бъде достатъчно за намаляването на парниковите емисии.
Резултатите от изследването сочат, че във Великобритания 30% намаляване на количествата консумирани наситени мазнини ще доведе до намаляване на случаите на преждевременна смърт от инфаркт с около 17%, което се равнява на около 18 000 смъртни случая всяка година. Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие, 18% от всички парникови емисии са резултат от производството на месни продукти и според експертите нарастващите нужди за месо, особено в страните с развиващи се икономики, може да доведе до ръст на месопроизводството с 85% до 2030 г.