1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Намалява търсенето на биогорива в ЕС

Намалява търсенето на биогорива в ЕС

В България потреблението остава без промяна

След няколко години на все по-слаб ръст на потреблението на биогорива в Европейския съюз (ЕС) през миналата година за пръв път е отчетен спад. Това показва последното проучване на EurObserv`ER, съобщава capital.bg. В сравнение с предходната година през 2013 г. в транспортния сектор са използвани 6.8% по-малко биогорива, или общо 13.6 млн. тона петролен еквивалент. Въпреки това устойчивото потребление на биогорива (т.е. това, което е сертифицирано и се отчита при изчисляване на целите за възобновяемите източници) се е повишило леко с 0.8% до 11.8 млн. тона петролен еквивалент. В България потреблението на биогорива остава без промяна през последните две години, като използваното количество е малко под 86 хил. тона годишно. Страната обаче е сред малкото в Европа, които все още нямат ефективна система за сертифициране.

Спадът през 2013 г. се дължи основно на по-слабото потребление в Испания, където бяха намалени целите за изискуем дял на биогоривата, и в Германия, където от началото на миналата година бяха премахнати и последните данъчни облекчения за сектора. Заради липсата на единна цел в ЕС заложените от отделните държави задължителни дялове на биогоривата варират в широки граници - от 2.1% в Хърватия до 7.6% във Франция (4.94% в България). Средно в Европа делът на биогоривата в бензина и дизела е 4.7%.

Анализ на данните на отделните държави показва, че в ЕС вече не може да се проследи обща тенденция в потреблението на биогорива. Докато в страни като Обединеното кралство, Швеция и Дания се наблюдава значително повишаване на заложения изискуем дял, държави като Франция, Австрия и Белгия запазват целите си почти непроменени с леки вариации нагоре или надолу.

В същото време се повишава сертифицираното потребление на биогорива - от 11.7 млн. тона петролен еквивалент през 2012 г. до 11.8 млн. тона през 2013 г. Като се има предвид общият спад в използваните количества биогорива, делът на устойчивото потребление нараства от 79.8% до 86.5% през миналата година. България е сред малкото страни в ЕС (наред с Испания, Финландия, Гърция, Кипър и Малта), където все още няма разработена ефективна система за сертифициране на потреблението на биогорива.

Заради липсата на ясна обща политика в Европа производството на биогорива до голяма степен остава зависимо от отделните национални политики и от пазарното търсене. Като цяло се отчита намаляване на мощностите за производство на биогорива първо поколение (т.нар. конвенционални биогорива от рапица, соя, цвекло, зърнени култури и др., които имат частичен негативен ефект върху въглеродните емисии заради промените в земеползването) и пренасочване към второ поколение биогорива (които са по-екологични и се базират на преработка на слама, дървесни отпадъци и т.н.).

След като преди две години Европейската комисия предложи директива за непряката промяна на земеползването (документът все още не е гласуван в европарламента), прогнозирането на потреблението на биогорива стана много трудна задача, посочват авторите на анализа. Според данните на EurObserv`ER делът на биогоривата в общото потребление на горива в транспорта е бил 4.7% през 2013 г. спрямо 5.1% година по-рано. Ако обаче се вземе предвид само сертифицираното потребление (4.1%), промяна на практика няма. Освен това делът ще нарасне автоматично, след като всички държави внедрят сертифициращите си системи. С уговорката, че развитието на индустрията до голяма степен ще зависи от решенията, които ще се вземат на европейско ниво, от EurObserv`ER прогнозират, че при очаквано крайно енергийно потребление от 300 млн. тона петролен еквивалент през 2020 г., потреблението на биогорива може да се очаква да достигне 22.5 млн. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.