1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Населението на света ще стане над 7 млрд. души през есента

Населението на света ще стане над 7 млрд. души през есента

Прогнозата е базирана на изчисления по сегашните тенденции

Населението на света вероятно ще премине бариерата от 7 милиарда души на 31 октомври, а до края на века ще достигне 10 милиарда или повече, показва проучване на ООН, цитирано от Ройтерс. Прогнозата е базирана на изчисления по сегашните тенденции.

Докладът разкрива също, че населението на света в средата на века ще бъде по-голямо от предвиденото в последната прогноза и ще достигне 9.31 вместо 9.15 милиарда души. Причини за това са ниската смъртност и по-високата раждаемост от очакваното.

В доклада на Фонда на ООН за населението (ФНООН), озаглавен "Преглед на перспективите пред световното население 2010", се прогнозира, че до 2100 г. населението на Земята ще бъде около 10.1 милиарда души. Ако раждаемостта се увеличи с половин дете на жена обаче населението може да достигне близо 16 милиарда души.

Представители на ООН подчертават, че прогнозата им се основава на хипотезата, че през столетието средната раждаемост ще намалява. Въпреки това засега изглежда твърде малко вероятно броят на населението да се стабилизира, отбелязва директорката на ФНООН Ханя Злотник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.