1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Настилката задушава дъба от Дунавския парк в Силистра

Настилката задушава дъба от Дунавския парк в Силистра

Дървото е в добро общо състояние

Положената около 106-годишния дъб от Дунавския парк в Силистра настилка задушава дървото и пречи на доброто му развитие. Това е основният извод от извършената диагностика от ландшафтния архитект Максим Янев, който посети миналата седмица победителя в конкурса "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Във връзка с получаването на престижната титла "ЕкоОбщност" се ангажира да обследва състоянието на дървото и да препоръча мерки за подобряването му.

Дървото е в много добро общо състояние и с добра стабилност, но извършеният неотдавна ремонт на Дунавския парк и последвалото асфалтиране около него са оставили твърде малко открита площ, от която кореновата система на дъба да получава хранителни вещества и въздух. Въпреки, че впоследствие част от настилката над корените на дъба е премахната, е необходимо да се ликвидира още значителна част от нея, за да се осигури доброто му развитие в бъдеще.

По дървото се наблюдава и малко количество мъртва дървесина, за премахването на която е необходима лека резитба, както и развити в начален стадий гъби Inonotus dryadeus.

"Задушаването" на дърветата в градска среда чрез асфалтови, бетонни и други настилки е честа практика за България, като обикновено има погрешно разбиране каква площ е необходимо да бъде оставена открита, за да може кореновата система на гигантите да получава достатъчно хранителни вещества и въздух. Според специалисти, минималната площ, която е необходима на едно дърво, за да "диша" е поне колкото е размерът на короната му. В противен случай, това води до заболявания, гнилостни процеси и погиване на дървото.

Максим Янев беше придружен в посещението си от германския експерт-арборист Бодо Зигерт, който безвъзмездно участва с диагностика на дървото с осигурен от него арботом и резистограф. Той ще предостави подробен доклад с резултати и препоръки директно на Община Силистра, която трябва да реши дали да пристъпи към осъществяване на набелязаните мерки за оздравяване на дървото.

На събитието присъстваха и кметът на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов, както и инж. Севдалин Стоянов, гл. експерт „Развитие на зелената система“ на дунавския град. Г-н Зигерт отправи лична покана към кмета да обучи за сметка на неговата организация експерт от Община Силистра в Германия.

Бодо Зигерт ( http://www.sv-siegert.de ) е утвърден експерт по дърветата от немското бюро Die Nuernberger ( http://www.die-nuernberger.info ) с над 30-годишен опит в областта, дългогодишен международен бизнес в грижата за дърветата в ЕС и Русия и водещ школа за арбористи в Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.