1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Национален парк "Пирин” отбеляза 55 години от създаването си

Национален парк "Пирин” отбеляза 55 години от създаването си

Информационните центрове на дирекция „НП Пирин” в Банско и Сандански са посрещнали 4204 туристи от България и чужбина

Национален парк "Пирин" отбеляза  55-ата си годишнина. Заключителното събитие от поредицата инициативи за юбилея бе награждаването на победителите в конкурса „През девет планини в десета”. Официалната церемония се проведе в Посетителския информационен център в Банско.  Директорът на парка Росен Баненски награди победителите в конкурса в категориите есе, рисунка и фотография. Наградените творби са подредени  в  информационния център и могат да се видят всеки делничен ден.

През юбилейната година информационните центрове на дирекция „НП Пирин” в Банско и Сандански посрещнаха 4204 туристи от България и чужбина. Те работят активно по датите от екокалендара и провеждат образователни  инициативи. По повод годишнината дирекцията на парка организира и подпомогна провеждането на походи, вело- и скисъстезания. Бяха организирани почиствания на зaщитената територия, като в инициативите се включиха повече от 300 доброволци.

На 8-ми ноември 1962 г. Комитетът по горите и горската промишленост обявява създаването на Народен парк “Вихрен”, включващ водосборните басейни на реките Бъндерица и Демяница. Основание за създаването на парка са вековните гори от бяла и черна мура, смърч, бор и ела, впечатляващите с красотата си алпийски върхове, ледникови циркуси и езера.  Наследник в опазването и стопанисването на тази дива природа е Национален парк “Пирин”. През 1983г. Национален парк „Пирин” е включен в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Националният парк е и част от общоевропейската екологична мрежа Натура 2000, което е потвърждение за значимостта на територията на европейско ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.