Национален парк "Пирин” отбеляза 55 години от създаването си

Информационните центрове на дирекция „НП Пирин” в Банско и Сандански са посрещнали 4204 туристи от България и чужбина

Национален парк "Пирин" отбеляза  55-ата си годишнина. Заключителното събитие от поредицата инициативи за юбилея бе награждаването на победителите в конкурса „През девет планини в десета”. Официалната церемония се проведе в Посетителския информационен център в Банско.  Директорът на парка Росен Баненски награди победителите в конкурса в категориите есе, рисунка и фотография. Наградените творби са подредени  в  информационния център и могат да се видят всеки делничен ден.

През юбилейната година информационните центрове на дирекция „НП Пирин” в Банско и Сандански посрещнаха 4204 туристи от България и чужбина. Те работят активно по датите от екокалендара и провеждат образователни  инициативи. По повод годишнината дирекцията на парка организира и подпомогна провеждането на походи, вело- и скисъстезания. Бяха организирани почиствания на зaщитената територия, като в инициативите се включиха повече от 300 доброволци.

На 8-ми ноември 1962 г. Комитетът по горите и горската промишленост обявява създаването на Народен парк “Вихрен”, включващ водосборните басейни на реките Бъндерица и Демяница. Основание за създаването на парка са вековните гори от бяла и черна мура, смърч, бор и ела, впечатляващите с красотата си алпийски върхове, ледникови циркуси и езера.  Наследник в опазването и стопанисването на тази дива природа е Национален парк “Пирин”. През 1983г. Национален парк „Пирин” е включен в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Националният парк е и част от общоевропейската екологична мрежа Натура 2000, което е потвърждение за значимостта на територията на европейско ниво.