1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Национален парк Рила под заплаха заради непълен проектоплан за управление

Национален парк Рила под заплаха заради непълен проектоплан за управление

Снимка:

В проектоплана липсва 20% от изискваната информация в заданието на МОСВ

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че новият проектоплан за управление на Национален парк Рила, който е подложен на обществено обсъждане днес, 23 септември в Благоевград е суров и непълен.

Плановете за управление на националните паркове представляват на практика законът какво може и не може да се случва в тях. Те се приемат след обществени обсъждания с решение на правителството за срок от 10 години. Питейната вода на над два милиона души, които живеят около Национален парк Рила, зависи от него.

В проектоплана липсва 20% от изискваната информация в заданието на Министерство на околната среда и водите в ключови области като санитарно-охранителни зони за водите, ползването на водите, дървесината, гъбите, горските плодове и билките от парка, нарушенията в парка.

В проектоплана за управление липсват и всички сборници, изискани от възложителя, включително за абиотични фактори, гори, лечебни растения, биологична характеристика, инфраструктурни обекти, социално-икономическа характеристика. Липсват и всички карти и данни от географската информационна система, както и над 50% от приложенията, като най-съществена е липсата на карта на зонирането.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че тези липси обезсмислят обсъждането, което се провежда в момента и предлага изпълнителят да ги попълни и отново да организира обществено обсъждане.

Според коалицията "За да остане природа в България" по-сериозните проблеми са:

  • Необходима е забрана за строителството в целия Национален парк Рила с изключение на водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения,     сгради и съоръжения на Дирекцията на Националния парк и на Планинската спасителна служба, места за отдих и беседки, палаткови лагери, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения, без промяна на предназначението. Трябва да има пълна яснота на всичко, което ще е законно разрешено като строителство в Национален парк Рила за следващите 10 години. Тревожно е, че в проектоплана за управление единствената цитирана неправителствена организация е Агенция за регионално развитие на Рила. Сред нейните учредители е „Рила Регионално Развитие“ ЕООД, която работи по мегапроекта „Дестинация Рила“, заради който ще се сече за нова ски зона горите от Говедарци през Мальовица до Седемте Рилски езера.
  • Трябва да се ограничи човекопотокът, за да се спре заблатяването и изчезването на Седемте Рилски езера. Природата не може да се възстанови сама от ерозия, замърсяване на езерата и прогонване на дивите животни поради високата туристическа посещаемост (През лятото в най-натоварен ден са отчетени до 3300 човека, като повечето от тях използват незаконния лифт от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“).
  • Да не се допуска намеса в горите в 75% от територията на Национален парк Рила, както е по стандарта за националните паркове на IUCN (Международния съюз за опазване на природата). Целта на националните паркове не е да се извършва дърводобив. И без санитарни сечи гората в Рила се възобновява сама. В останалите 25% може да има само поддържащи и възстановителни мерки, които са нужни за опазване на природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.