1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националният омбудсман предлага да се сформира зоополиция

Националният омбудсман предлага да се сформира зоополиция

Константин Пенчев настоява да се набележат ефикасни мерки за бързо овладяване на популацията на безстопанствените кучета

Националният омбудсман смята, че трябва да се обособи и самостоятелна структура, която да бъде натоварена с контрола по прилагане на законодателството, свързано със защитата на правата на животните. Според него добър вариант е създаването на "Зоополиция". Общественият защитник е на мнение, че в разработването на програмата трябва да се включат неправителствени организации и ясно да се разграничи отговорността между централна, местна власт и ветеринарни лекари, като се координират действията им.

В становището си националният омбудсман констатира, че по отношение на бездомните кучета в страната съществува нетърпима обстановка, която е във вреда на хората и животните на улицата. За преодоляване на проблема, омбудсманът на Република България отправя препоръки към органите на държавната и местна власт.

Константин Пенчев предлага и да се изработи национална програма за справяне с кризата с безстопанствените кучета. Той настоява да се набележат ефикасни мерки за бързо овладяване на популацията на безстопанствените кучета - идентификация, регистрация, масова шокова кастрация и строг контрол на стопаните на домашни любимци.

Той предлага и обучителни програми за собствениците на кучета, стимулиране на кастрацията на животните, създаване на национална база данни за домашните и безстопанствените кучета.

Препоръките си за проблема с бездомните животни омбудсманът е изразил в специално становище, изпратено до министъра на земеделието и храните, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, председателя на Българския ветеринарен съюз и изпълнителния директор на националното сдружение на общините, съобщиха от кабинета на обществения защитник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.