1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-малкият от Канарските острови планира да стане напълно енергийно независим

Най-малкият от Канарските острови планира да стане напълно енергийно независим

11.5-мегаватовата вятърна ферма на Ел Йеро ще заработи с пълна сила

Един малък остров с население само 10 000 души е на път да се изключи напълно от централната електропреносна мрежа и да се захранва изцяло от възобновяема енергия. Ел Йеро, най-малкият от Канарските острови, планира да стане напълно енергийно самодостатъчен следващия месец. Тогава неговата 11.5-мегаватова вятърня ферма ще заработи с пълна сила. Островът вече има водна турбина, която генерира електрическа енергия, но чрез добавянето на вятърна енергия Ел Йеро ще бъде в състояние да се отдели изцяло от мрежата, пише greentech.bg.

Ел Йеро се прочу преди няколко години, когато островът обяви плановете си да премине изцяло на възобновяема енергия. През това време местната власт е била заета с работа по осъществяването на смелата идея и ето, че там вече са готови за голямата промяна. Със своята водна турбина и с новия вятърен парк островът ще има достатъчно енергия за всичките си битови нужди – включително за централите за обезсоляване на вода. От края на следващия месец вече ще има и достатъчно енергиен „резерв“, за да може да се осигури електричество, дори когато вятърът спре да духа.

Островът всъщност и сега генерира достатъчно енергия за своите нужди – само с водната си електроцентрала. Силата на вятъра обаче ще позволи на Ел Йеро да разполага с допълнителна мощност. Тя ще се използва за изпомпване на вода от района на пристанището на острова до резервоар, разположен в един вулканичен кратер на над 700 метра над морето. Когато няма достатъчно вятър за генериране на електричество, водата ще се изпуска от рзервоара, за да задвижва водната турбина за генериране на енергия.  Така Ел Йеро винаги ще има достатъчно енергия, за да работят всички системи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.