1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-малкият природен парк в България ще има план за управление

Най-малкият природен парк в България ще има план за управление

Правителството ще го обсъди на редовното си заседание

Правителството ще одобри днес плана за управление на природен парк "Златни пясъци", съобщи правителствената информационна служба. 

Основната му цел е създаването на условия за опазване и възстановяване на приоритетни местообитания и консервационно значими видове от флората и фауната, опазване на повърхностни и подземни естествени скални карстови форми, на местната материална и духовна култура и традиционен ландшафт и осъществяване на научни, образователни и рекреационни дейности.

Природен парк "Златни пясъци" ( www.parkzlatnipiasaci.com ) е най-малкият (13.2 кв. км) от 11-те природни парка в страната. Той се намира се на 17 км североизточно от Варна. Разположен е успоредно на морския бряг и обгражда едноименния курортен комплекс. Дължината на парка е 9.2 км, а средната ширина – 1.2 км. На север паркът граничи със село Кранево, на запад със селскостопански земи, на изток с шосето Варна - Кранево, а на юг със земи от горския и селскостопански фонд.

На основа на анализ на състоянието на живата и неживата природа планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията на парка със съответните режими на опазване, както и приоритетните дейности и проекти за изпълнение през следващите години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.