1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не се очаква увеличаване на нивото на замърсяване на Дунав

Не се очаква увеличаване на нивото на замърсяване на Дунав

В ход е непрекъснат мониторинг на качеството на водите

Не се очаква увеличаване на нивото на замърсяване на река Дунав. Това се посочва в актуална информация за състоянието на водите в района на аварията в Унгария, която получена в България от Международната комисия за опазване на река Дунав чрез главния секретар на комисията Филип Велер, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. В ход е непрекъснат мониторинг на качеството на водите и ще бъде докладвана веднага всяка негативна промяна на текущото състояние, се казва в заключение в информацията.

В следствие на аварията около 1000 тона калциев-сулфат (гипс) и около 400 тона калциев и магнезиев нитрат са изпуснати във водите на реките Торна и Марцал. Процесът е динамичен и измерванията на качеството на водата продължават. Ph факторът на водите в река Марцал се е понижил до 10,5. Извършват се интензивни действия по неутрализация нагоре по течението в района, където река Марцал се влива в Раба, където измереният Ph фактор е 9. Неутрализацията се извършва чрез оцетна киселина. Надолу по течението замърсяването на водите отслабва благодарение на смесването с водите от река Раба и Мосони-Дунав преди вливането им в Дунав, където според оценката на унгарската страна не могат да бъдат очаквани други вреди за околната среда.

Течът от самото хвостохранилището е бил спрян с изграждането на дига. Изграждането й ще продължи, докато бъде достигната височина от 6 метра. Няма инфилтрация. За да бъде увеличено утаяването на частиците, на притока Торна, вече са изградени 4 утаителя и скоро ще бъдат завършени още три.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.