1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

Отчетени са повишения на отделни измервателни станции

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес, в понеделник и вторник няма да вали.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 ноември) водните нива на реките се понижавали или са останали без промяна. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), р. Провадийска – в долното й течение (Черноморския басейн), р. Сазлийка и р. Марица – в средните им течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 20см до + 15 см
Черноморски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 3
Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива са от + 10 до - 7см
Западнобеломорски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 4 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес и през следващите 2 дни ще продължат да се понижават или задържат. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 8 и 9.11 ще са около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 8, 9 и 10.11 ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11.11 водните количества ще бъде под средно многогодишната стойност и нивата ще се понижават плавно.
Черноморски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат да се понижават.
Източнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.
Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда,че водните количества в поречието на реката ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.