1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Неефективно работеща програма за повишаване на икономическата стойност на горите в ЕС

Неефективно работеща програма за повишаване на икономическата стойност на горите в ЕС

Одитът на Европейската сметна палата разкри множество недостатъци

Ситуацията в сектора на горското стопанство в ЕС не е била специално анализирана с цел да се обоснове предложението за конкретно финансово подпомагане за подобряване на икономическата стойност на горите, твърди се в публикуван доклад на Европейската сметна палата (ЕСП). Държавите членки са използвали помощта за подпомагане на операции, които не отговарят на целите на програмата и за които е щяло да бъде по-подходящо да бъдат финансирани от други мерки с различни — обикновено по-ниски — изисквания за допустимост и проценти на финансиране на помощта.

Специфичната мярка 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите“ е въведена за пръв път за периода 2007—2013 г. от бюджета на ЕС. Общата стойност на помощта, предвидена за тази мярка, възлиза на 535 милиона евро за периода 2007—2013 г. Одитът на Сметната палата разкри множество недостатъци по отношение на програмата, засягащи нейната концепция, прилагане и контрол. Заключението на одиторите на ЕС е, че Комисията и държавите членки не са управлявали ефективно и ефикасно одитираните аспекти на помощта за подобряване на икономическата стойност на горите. Като се има предвид, че се предлага тази програма да бъде запазена и през следващия програмен период 2014—2020 г., ЕСП отправи редица препоръки с оглед извличане на допълнителни предимства от прилагането на програмата на ниво ЕС, пише greentech.bg.

ЕСП констатира, че само някои от одитираните проекти са повишили значително икономическата стойност на горите — или чрез подобряване на стойността на земята (изграждане на горски пътеки и пътища), или чрез подобряване на стойността на насажденията (лесовъдни операции като резитба или прореждане). Бяха разкрити също така случаи на несъразмерно високо публично подпомагане.

Предвид резултатите от изпълняваната понастоящем програма, ЕСП препоръчва Комисията да я преработи изцяло, най-напред като определи значението на „икономическа стойност на горите“ и като оцени нуждите на ЕС от предоставяне на помощ за увеличаване на икономическата стойност, както и като определи ясно основните характеристики, така че помощта от ЕС да бъде насочена към удовлетворяване на тези нужди. ЕСП също така призовава държавите членки да въведат подходящи процедури, така че подпомагането да е ефективно за реалното увеличаване на икономическата стойност на горските райони, в които се осъществяват инвестициите.

ЕСП установи, че държавите членки не са определили и не са изискали от бенефициентите да определят стойността на горските райони преди и след инвестициите. Това затруднява значително оценката на това дали помощта на ЕС е довела до увеличаване на стойността.

Докладът на ЕСП е озаглавен „Подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за подобряване на икономическата стойност на горите“. ЕСП извърши оценка на това дали помощта за развитие на селските райони, насочена към подобряване на икономическата стойност на горите, се управлява ефективно и ефикасно. Одитът обхвана както Европейската комисия, така и избрани държави членки (Испания (Галисия), Италия (Тоскана), Унгария, Австрия и Словения), на които се дължат повече от 50 % от декларираните разходи.

 

Етикети гори, ЕСП, ЕС, мярка 122
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.