1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НЕК и ЕСО отказват да прекратят договорите на проекти за над 300 мегавата нови "зелени" централи

НЕК и ЕСО отказват да прекратят договорите на проекти за над 300 мегавата нови "зелени" централи

Държавата трябва да върне гаранции за над 15 млн. лв.

Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отказват да прекратят договорите на проекти за над 300 мегавата нови "зелени" централи, защото трябва да върнат гаранции за над 15 млн. лв., информира вестник "Капитал daily" в днешния си брой. 

Това става повече от година след като НЕК обяви, че до 2016 г. няма свободен капацитет за присъединяването на нови мощности и затова много от инвеститорите решиха да се откажат от проектите си. НЕК и ЕСО трябва да върнат паричните гаранции на неизградените проекти и да прекратят договорите с тях, но отказват да го направят. Двете държавни дружества не дават информация и точно колко са отказалите се, се посочва в публикацията. 

Сред тях, по информация на "Капитал daily" са световните компании Iberdola, Mitsubishi и SWEG. 

Дупка в закона в момента позволява положението на тези инвеститори да остава висящо, тъй като в нормативната уредба не е уточнено какво става, ако нито мрежата е изградена, нито строителството ще започне. Енергийният регулатор също отказва да коментира този казус. Очаква се с промените в Закона за енергетиката, внесени от депутати от мнозинството миналата седмица, тази празнина да се запълни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.