1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Неправителствени организации: Природозащитниците налагат антиекологичен Закон за горите

Неправителствени организации: Природозащитниците налагат антиекологичен Закон за горите

Те настоява за незабавно подновяване на обществената дискусия на закона

Има широко обществено мнение, че Законът за горите, такъв какъвто го налагат екоактивистите, е антиекологичен и не отразява българския национален интерес. Около това се обединяват неправителствени организации, чието експертно мнение не беше чуто по време на т.н. преговори за постигане на консенсус по Закона за горите. Това са Асоциацията на туристическите агенции, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Камара на архитектите в България, Българската асоциация по Европейско право, Съюз на архитектите в България, Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”, Институт за правни анализи.

Неправителствените организации настояват за незабавно подновяване на обществената дискусия за Закона за горите, но по ясно установена експертна процедура, която допуска единствено обсъждане на предложения, отразяващи факти, цифри и опции.

От широката коалиция смятат, че екоактивистите подменят вота на избирателите. Всички ние сме излъчили българските депутати и разчитатаме на тях да правят работещи и експертни закони, а не да предостъпват това си задължение на 10 екоактивиста и международната WWF, известна в света с тенденциозност инеобосновани становища.

От организациите ще уведомят европейските институции за изключително порочните публични консултации, проведени по Закона за горите, и са сигурни, че този случай ще бъде записан като пример, който трябва да се отбягва в другите страни членки.

Да си научим и ние уроците! - е призивът на широката коалиция, която моли всички протестиращи да прочетат Закона за горите (гласуван през май 2012 г.) преди да излезнат на улицата. Истината е, че екоактивистите налагат антиекологични норми в закона за горите: те настояват горски територии да се урбанизират и така да се застроят! Ние сме категорично против! Не искаме България да става такъв лош прецедент в световната практика!

"Крайно време е да има ясни правила в законодателството за горите за създаване на ски съоръжения, което е най-добрата гаранция за устойчивост и публичен интерес", се посочва  още в изявление на неправителствените организации до медиите.

.                                            

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.