1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нетфликс и WWF стартират документална поредица за природата

Нетфликс и WWF стартират документална поредица за природата

Първият от осемте епизода на „Нашата планета“ ще бъде излъчен едновременно в целия свят през пролетта

Документалната поредица на природозащитната организация WWF и киностудио Silverback Films „Нашата планета“ ще стартира на 5 април 2019 г. по видеоплатформата „Нетфликс“. Това беше обявено официално от партньорите, които за първи път разкриха кадри от сериала. Сниман в повече от 50 държави на всички континенти, амбициозният четиригодишен проект ще ни покаже удивителни растения и животни, обитаващи някои от най-крехките екосистеми на Земята. Осемте епизода, заснети с ултра висока резолюция, ще ни пренесат на непознати места: от ледената пустиня на Арктика и мистериозните океански дълбини, до просторните африкански савани и непроходимите джунгли на Южна Америка.

Най-голямата заплаха за Земята – това сме ние

Гласът на световноизвестния природозащитник и посланик на WWF сър Дейвид Атънбъро ще вдъхнови милиони хора да разберат по-добре планетата, на която живеем. Научнопопулярната поредица е част от по-голям проект, включващ разнообразни природозащитни инициативи, сред които образователни програми, насочени към хора от всички възрасти.

Все още не е твърде късно

„Нашата планета“ трябва да постави началото на най-важния диалог на днешния ден: как да опазим нашия общ дом. „Ние сме част от една невероятна планета, но действията ни я променят както никога досега в световната история. В същото време държим бъдещето ѝ в ръцете си. Ние сме първото поколение, което осъзнава какво причинява на планетата и вероятно последното, което има шанса да внесе промяна“, казва Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. Храната, водата, дори въздухът, който дишаме, не биха могли да съществуват в свят без природа. Ние разполагаме с разбирането и с технологиите да се справим с този проблем. Остава само да действаме“.

Ключовата 2020 година

Кинопродукцията тръгва броени месеци преди 2020 г., която ще е от историческо значение за околната среда, климата и устойчивото развитие на нашата планета. Тогава се очаква световните лидери да преразгледат постигнатия напредък по Целите за устойчиво развитие, Парижкото споразумение за климата и Конвенцията за биологичното разнообразие.

„Ние черпим от ресурсите на природата по-бързо, отколкото тя може да ги възпроизведе. Но, ако днес вземем правилните решения, до 2030 г. вече ще видим първите резултати. В състояние сме да създадем един устойчив свят за следващите поколения. Знаем, че е възможно, но няма как да се справим сами“, добавя още Кавръкова.

Научнопопулярната поредица „Нашата планета“ излиза след като докладът на WWF „Жива планета“ алармира, че нарастващото потребление в световен мащаб води до рекорден срив в биоразнообразието на планетата ни, а популациите на гръбначните животни в света са намалели средно с 60% само за четири десетилетия.

В тази връзка WWF приканва хората, бизнеса и правителствата да обединят усилия в името на опазването на природата и живота в нея. Според експертите на организацията човешките общества, икономиките и околната среда трябва да се развиват в синхрон, защото само така можем да постигнем устойчиво бъдеще за всички.

„Нашата планета“ е само един от примерите за успешно партньорство между WWF и бизнеса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.