1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Незаконно отглежданите от фамилията Рашкови костенурки намериха нов дом

Незаконно отглежданите от фамилията Рашкови костенурки намериха нов дом

В несебърското село Баня е изграден единственият у нас Спасителен център за влечугите

След като бяха конфискувани от имение на фамилията Рашкови, незаконно отглежданите костенурки намериха нов дом - в несебърското село Баня. Там е изграден единственият у нас Спасителен център за влечугите, информира Би Ти Ви.

Костенурките са престоели сравнително кратко в имението на Рашкови, затова на пръв поглед изглеждат добре. „Най-големият проблем при тях е това, че стресът, който са изживяли от транспортирането, е точно по времето, когато те са започнали своя зимен сън, който пък е най-критичният период от годишния цикъл на една костенурка", обясни Иво Иванчев - основател на Спасителен център за костенурки

33-те костенурки, които са от защитен вид, най-вероятно са били уловени заради кръвта им. Говори се, че Рашкови я използвали, за да се лекуват. „Ако те бяха панацея за подобни ужасяващи заболявания, досега някой щеше да е направил комерсиални ферми за тяхното развъждане. Най-вероятното, което можеш да си докараш чрез пиене на кръв от костенурка, е различни стомашно-чревни заболявания, които те пренасят", казва Иванчев.

Използването на кръв от костенурки за лечение, подобно на рог от носорог или лапи на тигър, не е научно доказано. Убиването им заради подобно схващане обаче е основната причина те да се превърнат в застрашен от изчезване вид.

Всяка година през центъра минават по няколкостотин костенурки. Голяма част от тях са конфискувани, защото са отглеждани незаконно.

Новодошлите костенурки се възстановяват заедно с още 11, спасени от нелегален частен зоопарк в Раковски, както и с десетки други, незаконно превърнати в домашни любимци. Ако оцелееят през зимата и след като мине карантинният им период, костенурките ще бъдат върнати в природата, близо до мястото, къде са били уловени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.