1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ниско летящи американски самолети в Родопите създават рискове за белоглавите лешояди

Ниско летящи американски самолети в Родопите създават рискове за белоглавите лешояди

От БДЗП са забелязали самолетите при традиционния мониторинг на лешоядните птици

Условия за възникването на неприятни инциденти създават прелитащи ниско товарни самолети по долината на река Арда и в непосредствена близост до гнездовите колонии на редките белоглави и египетски лешояди, сигнализират от Българското дружество за защита на птиците.

Те забелязали самолетите при традиционния мониторинг на лешоядните птици в Източните Родопи. Разстоянието е толкова малко, че човек може да прочете серийния номер на пилотската кабина с невъоръжено око, пишат от БЗДП. По света има много случаи на сблъсъци между самолети и едри птици, които предизвикват тежки катастрофи, посочват от дружеството.

Те са подготвили и официално писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов, в което настояват ниските полети по долината на река Арда да бъдат забранени поради рискове от сблъсъци с гнездящите колони на белоглави лешояди.

Прелитащите в този район самолети са част от българо-американската летателна подготовка "Тракийско лято - 2013". От американска страна участват транспортни самолети С-130 "Херкулес", а от българска страна транспортен самолет С 27J  "Спартан". Изпълняват се дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолетите. Извършват се и тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ. Учението ще продължи до 22 юли. 

От дружеството за защитата на птиците смятат, че е най-добре в летния сезон, когато грабливите птици се размножават, въобще да не се извършват подобни полети в районите на гнездене. Тъй като разбират, че става въпрос за важно учение ще са доволни и на спиране на полетите на малка височина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.