1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивата на реките няма да се изменят съществено

Нивата на реките няма да се изменят съществено

Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) няма да вали.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без промяна. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), р. Провадийска – в долното течение (Черноморския басейн), р. Тунджа, р. Сазлийка и р. Марица – в средното и долното им течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 23см до + 20 см
Черноморски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 3
Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива са от + 10 до - 7см
Западнобеломорски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес и през следващите 2 дни ще продължат да се понижават или задържат. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9.11 ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че 7, 8 и 9.11 водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10.11 водното количество ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна.
Черноморски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат да се понижават.
Източнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в поречието на реката ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.