1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивата на всички язовири в община Шумен ще бъдат занижени под 50%

Нивата на всички язовири в община Шумен ще бъдат занижени под 50%

След 20 февруари общинска комисия ще извърши оглед на място на водоемите в региона

Нивата на всички язовири в община Шумен ще бъдат занижени под 50% в следващите дни, като това е разпоредено със заповед на кмета Красимир Костов, стана ясно по време на днешната среща в зала 363 на местната администрация. Участие в нея взеха представители на общината, кметове, кметски наместници, представители на арендаторите на язовири и др.

Представителят на концесионера на язовирите в Дибич и Белокопитово Максим Иванов заяви, че за яз. "Дибич" заповедта не може да бъде изпълнена за посочените два дни, защото в него се влива вода и от Шуменското езеро. В момента водоема се изпуска с обем около 10-20 кубика в секунда. По думите му изпускателните съоръжения са пригодени да изпускат определено количество води само от въпросния воден обект, но не и допълнителен приток. Вероятно водата от Дибичкия язовир ще бъде източна до под 50% обем за около 10 дни.

Митко Киров - зам.-кмет по стопанските въпроси, беше категоричен, че ако се допусне неспазване на заповедта и даден язовир в общината прелее, то ще бъде източен и няма повече да се дава на концесия, подобно на този в Салманово, чийто води преляха през 2005 г.

След 20 февруари общинска комисия ще извърши оглед на място на водоемите в региона, за да се запознае как и доколко е изпълнена заповедта на кмета, съобщи Дарик.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.