1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на моретата се покачва с 3,1 мм на година

Нивото на моретата се покачва с 3,1 мм на година

Ледената покривка около Северния полюс се топи все по-бързо, показва доклад на Европейската служба за мониторинг на състоянието на морските басейни

Водата в световните морета и океани става все по-топла. Арктическият лед се топи, а нивото на океаните се покачва с 3 милиметра на година. Това са тревожните данни, изнесени в петия годишен доклад на "Коперник", Европейската служба за мониторинг на състоянието на морските басейни.
 
Изготвеният от 150 учени от цяла Европа доклад посочва колко бързо се променят океаните в следствие на човешката дейност. Един от резултатите е наводнението във Венеция през ноември 2019 година, когато водата се покачи на метър и 89 над нормалното равнище. Друго последствие е, че заради все по-топлите океани морските обитатели мигрират към по-хладни региони, а популациите им намаляват.
 
Ледената покривка около Северния полюс се топи все по-бързо, показва докладът. Между 1979 и 2020 година площта на арктическите ледове е намаляла с повече от 2 милиона квадратни километра, или с близо 13%. Най-голямото топене е регистрирано през последните две години, а учените предупреждават, че ако този процес продължи, това може да доведе до ерозия на бреговете в региона и до голяма промяна в климатичните условия по цял свят.
Екстремните амплитуди между студено и топло време, наблюдавани в Северно море, са пряко свързани с промените в риболова, установяват още експертите. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.