1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на река Дунав продължава да се покачва

Нивото на река Дунав продължава да се покачва

Крайдунавските общини се готвят за по-високи води

Продължава да се покачва нивото в долната част на българския участък и това ще продължи до края на седмицата, съобщи пред БНР изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев. 

Агенцията очаква около четвъртък и петък ситуацията да се усложни заради сведения, че от хидровъзела "Железни врата" в Сърбия ще бъдат изпуснати по-големи водни количества. 

В Брегово, общината, която първа посреща високите води на Дунав след Железни врата, вече има поражения на земеделски земи и стопански сгради. Според кмета на града инж. Милчо Лалов напрежението около брега на Дунав остава. "Реката в момента е в коритото си, но продължават да прииждат води от сръбска територия и са опрели на голяма височина до изградените защитни съоръжения", каза той пред радиото.

Той съобщи, че се извършват денонощни дежурства, доброволните формирования са в готовност, пълнят се и чували с пясък. Има готовност за евакуация на около 150 души, които живеят в застрашените от наводнение места, ако това се наложи. Къщите в района имат застраховки. 

Във Видин предприехме изпреварващи действия, ако дойдат високи води, ние да не бъдем застрашени, увери пред БНТ областният управител Кръстьо Спасов. Край града нивото на реката е 810 см, с 20 см по-ниско от снощи, а за критично се приема ниво от 930 см.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.