1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на река Дунав продължава да се покачва

Нивото на река Дунав продължава да се покачва

На много места в земеделските земи във Видинско има водни петна

Заради високите подпочвени води в низината част на Видинско, предстои пускането в работен режим и на пета от осемте отводнителни помпени станции. Нивото на Дунав при Видин тази сутрин е 770 см, след повишение от 4 см за денонощието.

Продължителните валежи през последните дни повишиха нивото на подпочвените води и на много места в земеделските земи във Видинско има водни петна. За отводняването на низината част вече 10 дни работят 4 ОПС, предстои пускането в действие и на станция Дунавци-1.

Дворовете на 20-тина къщи в ромския квартал, където няма изградена канализационна система, са наводнени. В 8-те язовира, собственост на "Напоителни системи", има свободен обем между 20 и 40 процента, пълен е само яз. "Ошане", но не се налага контролираното му изпускане. Под вода между 1-2 м са бреговете на дунавските острови Кошава, Кутово и Безимен. Според прогнозата и в следващите 5 дни нивото на р. Дунав в началото на българския участък ще варира около днешните стойности. Продължава наблюдението на дигите и защитните съоръжения.

В Никопол е задействан общинският план за защита при бедствия и е въведена първа степен на повишено внимание, заради високите дунавски води. За 13,30 часа е насрочено заседание на кризисния щаб.

В Русе реката се е покачила с 1 см през последното денонощие и е стигнала 719 см, като прогнозата е стойностите да се запазят и през следващите дни. От Агенцията за проучване и поддържане на Дунав съобщиха, че високите води на реката са залели всички осторови в българо-румънския участък, с изключение на този при Белене.

Поради продължилото покачване на нивото на Дунав край Силистра са затворени два от шлюзовете, които захранват езерото "Сребърна" с вода от реката. Отворен остава само северният шлюз. Със затварянето на шлюзовете ще се предотврати прекомерното повишаване на нивото на езерото и евентуалното заливане на имоти по поречието му. Към момента нивото на водата в езерото е 310 см, а при северния шлюз 360 см. Няма непосредствена опасност за населението и за заливане на райони около езерото.

Спокойна е обстановката и в колонията на пеликаните, където гнездят около 60 двойки от застрашените птици. Охранителите в резервата са установили риболов на нерегламентирани места и с непозволени средства. На нарушителя е съставен акт за административно нарушение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.